Sider

onsdag den 8. januar 2014

Økonomisk ønsketænkning?

Den danske regering er begyndt at prale på forhånd af det økonomiske opsving, som alle tror er på vej, fordi tallene viser optimisme, men som ikke er kommet endnu, når man ser på tal for den faktiske økonomiske udvikling.

Men nu siger Paul Krugman så på TV2 News, at udviklingen i Danmark minder meget om den spanske økonomi. Årsagen er den enorme boligboble, som blev opbygget inden krisen. Forskellen derimod er, at vi oplever krisen ikke lige hårdt her pga. et stærkt socialt sikkerhedsnet. (Undskyld, hvis jeg fornærmer nogen, som er hårdere ramt af krisen end jeg er.)

Se denne interessante graf over udviklingen (BNP) i tre forskellige lande siden krisen startede, USA, Sverige og Danmark.

Kilde: Melancholy Danes (på Krugmans blog).

Dansk økonomi er endnu under niveauet før krisen ramte og står helt stille. Sverige blev ramt af krisen, uden at have deres egen boligboble, men kom hurtigt tilbage, primært pga. devaluering af den svenske krone.

Den amerikanske økonomiske udvikling siden krisen fremstår meget pænt i sammenligningen, men dér har man alligevel ikke formået at øge beskæftigelsen mere end til lige at følge med befolkningsvæksten. Set i dét lys er udviklingen i Danmark endnu mere deprimerende.

Ingen kommentarer: